De juiste voeding voor elke levensfase

Je kat zien opgroeien.

Zelfs kleine fouten in het voedingspatroon kunnen op de lange termijn fatale gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Daarom is het heel belangrijk om goed rekening te houden met de behoeften van je kat in elke levensfase. Een kitten heeft andere voeding nodig dan een jonge kater die in de groei is of een kat op leeftijd. Als je ervoor wilt zorgen dat je kat lang gezond en fit blijft, moet je de voeding aan elke levensfase van je kat aanpassen.

Het spenende kitten

Het spenende kitten Van het spenen wordt je kitten groot en sterk. Als kittens drie of vier weken oud zijn, gaan ze steeds meer belangstelling tonen voor hun omgeving – ook voor het eten van hun moeder.

Het kleine katje

Kleine porties voor kleine maagjes. Een jong katje heeft veel energie nodig om te groeien. Aan de andere kant heeft je katje nog maar een klein maagje, waardoor het niet te veel in één keer kan eten. Geef daarom regelmatig kleine beetjes.

De volwassen kat

Gezonde kattenvoeding voor je kleine tijger. Volwassen katten eten het liefst meerdere kleine maaltijden per dag. Dat komt het meest overeen met de natuurlijke eetgewoonten in de vrije natuur, waar ze hun (muisgrote) prooien meteen na de jacht verorberen.

De drachtige en zogende kat (moederkat)

Een buik vol 'katjes‘. Tijdens de gehele draag- en zoogperiode moet de moederkat zoveel kunnen eten als ze wil. Tijdens de zoogperiode moet ze ook ’s nachts kunnen eten.

Voor de oudere katten

Beter verteerbare voeding voor vredige seniors. Naarmate de kat ouder wordt, kan hij proteïnen en vetten steeds minder goed verteren. Daarom heeft de senior kat kwalitatief hoogwaardige en licht verteerbare voeding nodig.

Het spenende kitten

Zo wordt je kitten groot en sterk.

Als kittens drie of vier weken oud zijn, gaan ze steeds meer belangstelling tonen voor hun omgeving – ook voor het eten van hun moeder.

Gedurende de eerste weken van hun leven drinken de kittens uitsluitend moedermelk en hebben ze geen extra voeding nodig.

Als kittens na het zogen onrustig worden en gaan piepen, hebben ze waarschijnlijk onvoldoende melk binnengekregen. In dat geval moet je de kittens een speciale vervanging voor moedermelk geven. Dit product is verkrijgbaar bij de dierenarts. Gebruik geen koeien- of geitenmelk. Beide melksoorten hebben andere voedingsstofprofielen dan kattenmelk en mogen niet aan kittens worden gegeven.

Ongeveer vanaf de vierde week kun je kittens langzaam aan vaste voeding laten wennen. Als je ze voor de eerste keer vaste voeding aanbiedt, geef ze dan goed fijngeprakte stukjes. Droge brokjes moeten daarom eerst goed worden geweekt en tot een papje worden geroerd. Serveer de voeding op een plat schoteltje. Gebruik bij voorkeur speciale kittenvoeding, zoals WHISKAS®® Junior voor kittens.

Met name voor oudere katten zijn licht verteerbare eiwitten van essentieel belang. Deze eiwitten zitten dan ook in de WHISKAS® Senior-producten.

Het kleine katje

Kleine porties voor kleine maagjes

Een jong katje heeft veel energie nodig om te groeien. Aan de andere kant heeft je katje nog maar een klein maagje, waardoor het niet te veel in één keer kan eten. Geef het daarom regelmatig kleine beetjes.

Opgroeiende katjes hebben veel energie nodig, wat ze het best in de vorm van vet en eiwit kan worden aangeboden. Voor sterke botten is het eveneens belangrijk dat de voeding nu veel calcium bevat. De maag van een klein katje is echter veel kleiner dan die van een volwassen kat. In het begin is het maagje niet veel groter dan de nagel van je duim. Daarom moet de voeding veel calorieën en voedingsstoffen bevatten. Zo krijgt het katje alle voedingsstoffen binnen, zonder daarbij het kleine maagje onnodig te belasten.

Geef je kleine katje tot en met de achtste week zes, tot en met de derde maand vijf en vanaf de vijfde maand drie WHISKAS®® Junior-maaltijden per dag. De groeiperiode bij katjes duurt tot ongeveer acht maanden en het uiteindelijke rijpingsproces tot twaalf maanden. Vanaf dat moment kun je je kat voeding voor volwassen katten geven.

Een evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen is onmisbaar voor de gezonde groei en ontwikkeling van het jonge katje. Het is essentieel voor een lang, actief en gezond leven. Wees er niet bang voor dat je je katje te veel eten geeft. Een jong katje eet zelden meer dan het nodig heeft.

Leeftijd van het katje Natvoer
maaltijdzakjes
Gemengde voeding
Aantal maaltijdzakjes
Droge kattenbrokjes (g)
Aantal
maaltijden
per dag
vanaf speenperiode - 3 maanden 1½-2 max.1 + max. 30 4-5
4-5 maanden 2½-3 2 + 15-20 3-4
6-10 maanden 3 2 + 20-25 2-4
vanaf 10 maanden 2½-3 2 + 15-25 2-4

De volwassen kat

Gezonde kattenvoeding voor je kleine tijger

Volwassen katten eten het liefst meerdere kleine maaltijden per dag. Dat komt het meest overeen met de natuurlijke eetgewoonten in de vrije natuur, waar ze hun (muisgrote) prooien meteen na de jacht verorberen.

Hoeveel voeding je kat nodig heeft, hangt af van de lichaamsbouw, de leeftijd, het activiteitenniveau en het temperament. De meeste katten eten zoveel als ze nodig hebben, maar dan moet de voeding wel een evenwichtige samenstelling hebben. Zolang je kat geen overgewicht heeft, hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid voeding. Zorg er wel voor dat je kat op gewicht blijft.

Katten zijn qua voeding heel eigengereid en kieskeurig. Anders dan honden kunnen katten voeding die ze niet lekker vinden blijven weigeren tot ze bijna verhongeren. Als er altijd een bakje kattenvoer klaarstaat, zal je kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden eten en niet alles in één keer naar binnen werken.

Katten zijn vleeseters, maar dat wil niet zeggen dat ze alleen van vlees kunnen leven. In de vrije natuur eten ze namelijk de complete prooi op. Dus niet alleen het vlees, maar ook de botten, ingewanden, darminhoud, huid en haren. Volwassen en jonge katten die alleen vlees op het menu hebben staan, krijgen te maken met gezondheidsklachten en groeiproblemen.

Als je zelf kattenvoer bereidt, is het een bijna onmogelijke opgave om alle essentiële voedings- en vitale stoffen in de juiste samenstelling voor te schotelen. In samenwerking met wetenschappers heeft WHISKAS® kant-en-klare voeding ontwikkeld die nauwkeurig is afgestemd op de voedingsbehoefte van katten. WHISKAS®-maaltijden bevatten daarom alles wat een volwassen kat nodig heeft.

Hoeveel en hoe vaak? Vuistregel: Ga bij een kat met een normaal activiteitenniveau uit van een dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 50-55 kcal per kilogram lichaamsgewicht. Voor een kat van 4 kg zou dat uitkomen op ongeveer 210 kcal per dag (dat komt ongeveer overeen met het energiegehalte van drie maaltijdzakjes). Deze hoeveelheid calorieën kan het best over twee maaltijden worden verdeeld. Een gecombineerde voeding bestaande uit droge brokjes en natvoer blijkt in de praktijk zeer succesvol te zijn. Zorg ervoor dat je kat de hele dag door droge brokjes kan eten en geef hem ’s ochtends en ’s avonds een portie natvoer. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 2 maaltijdzakjes en ongeveer 20 g droge brokjes voor een kat van 4 kg.

Onze WHISKAS® menuplanner is een handig hulpmiddel bij het samenstellen van een optimaal weekmenu, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van je kat.

Water is een belangrijk onderdeel van kattenvoeding. Zorg ervoor dat je kat altijd vers water kan drinken. Dat is met name belangrijk als je kat alleen droge brokjes krijgt.

De drachtige en zogende kat (moederkat)

Een buik vol 'katjes'

Tijdens de gehele draag- en zoogperiode moet de moederkat zoveel kunnen eten als ze wil. Tijdens de zoogperiode moet ze ook ’s nachts kunnen eten.

De draagtijd duurt gemiddeld 64 dagen. Met name de eiwit- en calciumbehoefte van de moederkat neemt al vanaf het begin van de draagtijd aanzienlijk toe. Gedurende de laatste twee weken van de negen weken durende draagtijd is het mogelijk dat ze twee keer zoveel eet dan ze normaal gesproken doet. Je kat is bezig om extra calorieën in haar lichaam op te slaan. Deze kan ze later bij het zogen weer goed gebruiken. Dan kan het voor haar namelijk moeilijk worden om voldoende te eten. Je kunt je kat vanaf de tweede helft van de draagtijd het best WHISKAS® Junior-producten geven. Deze voeding is namelijk heel rijk aan energie, voedings- en vitale stoffen.

De zoogperiode duurt ongeveer acht weken. De caloriebehoefte van de zogende kat hangt af van het aantal jongen en de leeftijd van de kittens. Deze factoren zijn van invloed op de hoeveelheid melk die de moederkat produceert. Ook tijdens deze periode kun je de moederkat het best WHISKAS® Junior geven.

Houd het gewicht van je kat in de gaten en pas indien nodig haar maaltijden aan.

Voor de oudere katten

De senior kat – statig en vredig

Naarmate de kat ouder wordt, kan hij proteïnen en vetten steeds minder goed verteren. Daarom heeft de senior kat kwalitatief hoogwaardige en licht verteerbare voeding nodig.

Omstreeks het achtste levensjaar begint bij katten het verouderingsproces. De kat wordt rustiger en beweegt minder. De vacht kan zijn glans verliezen en mat worden. Dat komt omdat de darmen eiwitten en vetten uit de voeding minder goed kunnen verteren. Om dit proces tegen te gaan, bevat voeding voor oudere katten, zoals WHISKAS® Senior, een licht verhoogd gehalte aan hoogwaardige eiwitten en vetten.

Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het Waltham Petcare Centre (Engels toonaangevend onderzoekscentrum voor huisdieren en diervoeding) is gebleken dat bij veel oudere katten de kans op ondergewicht toeneemt. Geef je oudere, slanke kat daarom zoveel voer als hij wil hebben.

Oudere katten kunnen echter ook overgewicht hebben. Ze moeten dan caloriearme voeding krijgen om af te vallen of op een goed gewicht te blijven.

Als je je oudere kat de juiste voeding geeft, draagt dat bij aan een langere levensduur en een betere levenskwaliteit voor je kat. De juiste voeding voorkomt gezondheidsproblemen en voorziet in de speciale behoefte aan voedingstoffen van je senior kat.

mini logo

© 2010 Mars Incorporated. Alle rechten voorbehouden.

®/TM Whiskas, Trademark van Mars Incorporated